Yoğuşmalı Kombi Neden Tercih Edilmelidir?
1- Yoğuşmalı Kombi Nedir?
Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına YOĞUŞMA denir.
Dğal gazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttıran cihazlara YOĞUŞMALI KOMBİ denir.
2- Neden Yoğuşmalı Kombi Tercih Etmeliyim?
Verimi klasik kombilere göre daha yüksektir. Bu sayede daha düşük yakıt tüketimi vardır. Düşük baca gazı sıcaklıklarına sahiptir. Alev boyunu ihtiyaca göre ayarlayarak, dur/kalk yapmadan modülasyonlu şekilde çalışır. Fan modülasyonu sayesinde tüketilen gaz miktarına bağlı olarak yüksek yanma verimi elde edilir ve çok daha sessiz çalışma sağlanır. Daha düşük emisyon (CO ve NOx) oranları ile, daha çevrecidir.
3- Yoğuşmalı Kombi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Fiyatı yüksek olan kaliteli ürün demek değildir.Satın alırken klasik kombilere göre ne kadar az fark öderseniz, yapacağınız tasarruf kısa sürede ödediğiniz farkı geri almanızı sağlar.
Yoğuşmalı cihazlar ileri teknoloji ürünü olduklarından dolayı marka ve üretici firma çok önemlidir. Daha az arıza ihtimali olmasına karşın yine de servis ağı güçlü bir firma tercih edilmelidir.
4- Ne Kadar Zamanda Kar'a Geçebilirim?
Yoğuşmalı kombi, standart kombiye göre daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından ilk yatırım maliyetini, kullanıma göre değişkenlik göstermekle birlikte, 1-3 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecek olup, ekonomik ömrü süresince daha az doğal gaz faturası ödeyerek kara geçebilirsiniz.
5- Hangi Tip Tesisatlarda Kullanabilirim?
Yerden ısıtma ve 5 metre dahi olsa bile radyatörlü sistem gibi her türlü ısıtma sistemine uygundur.
6- Ne kadar Alanı Isıtabilirim?
İstanbul şartları ve izolasyonu kötü olmayan normal daireler için pratik olarak hesaplanmış ısıtılabilecek alanlar şu şekildedir.
140 m2' ye kadar ........ 20.000 kcal/h
200 m2' ye kadar ........ 26.000 kcal/h
Standart kombilere göre % 30'a varan tasarruf yapacağı için küçük dairelerde de kullanımı uygundur.
50 derecenin altında çalışması durumunda; normal kombilerde verim %79' a kadar düşmekte, yoğuşmalı kombilerde ise %109' a kadar çıkmaktadır, bu nedenle %30 tasarruf oluşmaktadır.
7- Nasıl Montaj Yaptırabilirim?
Yoğuşmalı kombinizin montajını ilgili firmasından bu konuda eğitim almış teknik personeline, gaz dağıtım şirketinin teknik şartnamesine uygun olarak yaptırınız.
8- Montaj'da Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yoğuşma esnasında bacada oluşacak Yoğuşma Suyunun ortamdan güvenle tahliyesini sağlamak için yoğuşma suyunun kapalı gidere bağlanması gerekir. Yoğuşmalı Kombinin balkona takılması durumunda, balkonun kapatılması gerekmektedir.
9- Ekonomik Ömrü ve Garanti Süresi Ne Kadardır?
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının belirlediği ekonomik ömür 10 yıl olup, Yoğuşmalı cihazı daha uzun yıllar kullanmanızı ümid ederiz. Her yıl kış öncesi ücreti karşılığında yetkili servisine bakım yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Garanti süresi markasına göre 2-10 yıl arasında olup, isteğe bağlı 2'şer yıllık ek garanti satın alabilirsiniz.
2-YOĞUŞMALI KOMBİLER
2004 senesinde, bacadan çıkan yüksek sıcaklıkta ve su buharı ağırlıklı atık duman gazının ısısından yararlanma fikriyle icat edilmişlerdir, ilk icat edilen kombilere 3 eşanjörlü veya yarı-yoğuşmalı kombiler denmektedir.demirdöküm sargon, baymak lambert,bosch condens 2000 serileri bu çeşittendir ve temel mantığı eski kombinin çevrilmesi ilkesidir. Baca çıkışını zorlaştırarak eşanjör üzerinde dumanı yoğuşturur,verim %8-10 artar. (%92 lik bir kombiye %102 denmesinin sebebi)
2010 başında premix kombiler ile yeni nesil kombiler çıkmıştır, bunlar dairesel bir eşanjör içinde 360 derece brülöre dışarda karbüratör mantıyla gaz ile havayı en idealde karıştırıp, pompa ile yanma hücresine verir, %107-109 ile verim verir yani %18 civarında ucuza ısınma sağlar,%110 max verim olup sıfır duman çıkışı demektir, bu mantıkla TAM yoğuşmalı bir kombiden duman çıkışı olmaz denebilir, ısı olduğu gibi suya geçmektedir.Hava kirliliği olmaz.
Yoğuşma ne demek?
bilimsel olarak gizli ısıda denilen, su buharının tekrar soğuması ile açığa çıkan enerjiden yaralanmaktır.yoğuşma ise buharın sıvıya dönmesine verilen isimdir.klima ve buzdolabında gördüğümüz gibi ısı bir yeri soğuturken diğer tarafı (dış ünite)ısıtmak şeklinde yer değiştirmektir.o halde buharın soğuması başka bir şeyin ısınma ile olmaktadır ki bu da sudur.
kombiler 700 derece sıkaklıkta bir alevin yanması ile 120-140 derecede CO2ve su karışımını duman olarak atar, kombi bu sırada 90 derece ayardadır (max kapasite) ve alev boyu en yukardadır, kombi kısıldığında alev azalır, baca sıcaklığı da düşer, baca boyunu uzatmak da dumanı oyalar ve soğutur. Yeni nesil tam yoğuşmalı kombide baca sarmal şeklinde uzunn bir borudur ve 80 derec civarında yanan kombi de damla damla da olsa yoğuşma başlar, yani baca gazı 100 ün altına inmiştir, 55 derecelik kombi ısısında hemen hemen hiç duman kalmaz ve tüm duman suya (asitli ) dönüşür ve verim tavan yapar.
ancak bu durumda 55 derece ile ev ısıtılır mı sorusu ortaya çıkar. Olaydaki mantık çok basittir. Eğer max verim alacaksan 55 derece de ısınacak gibi radyatörü büyük tut, yani boruyu metal yap ev rahat ısınsın, peki radyatörleri zaten döşeli bir ev düşünün ve kombiyi 50 derece de çalıştırın, bu ev Erzurum da mı daha iyi ısınır, İzmir de mi ?, cevap tabi ki daha ılıman olan İzmir dir.Yani Yoğuşmalı kombiler oransal olarak en iyi ortamı Ege ve Akdenizde bulurlar ve oralarda %100 başarılı olurlar, başka bir deyişle ılıman iklim kombisidir, denilebilir.
Ancak bilimsel dayanağı olmadan bazı ok bilmiş pazarlamacı arkadaşlar bu kombileri sert iklim kombisi diye tanıtmaktadırlar.doğrusu radyatörü 50 derece de dizayn etmektir.ancak belki şöyle bir hesap yapmak daha doğrudur.
Bakır borulu bir ortamda (rad.ler 50 derecede çalışıyorken)
izmir de 150 yakacak bir dairede tam yoğuşmada %30+20 tasarruf ile 75 TL yakıt parası gelecekse
erzurumda 300 tl yakması beklenen aynı dairede %30+5 tasarruf ile 200 TL yanacaktır.
tasarruf 100 TL olduğu için doğuda fazladır, ancakkk 150 TL deki 75 TL anlamında batıda daha uygundur.