Kombiyi Açıp Kapamak
KOMBİYİ AÇIP KAPAMAK
Kombiyi kısa süre için kapatıp tekrar açmanın daha fazla yakıt harcadığı söyleniyor, ne kadar doğru?
Tabi ki doğru. Diyelim belli bir konfor ortamına ulaştık evin içerisinde, 60 dereceye ulaştık. Kombiyi kapattığımız zaman tekrar 60 dereceye ulaşmamız için daha fazla yakıt sarfiyatı gerekmekte. Bundan dolayı da belli oranlarda kapatmadan kullanırsak, düşük seviyelerde, o zaman daha iyi olacaktır.
Bacalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fark nedir? Hangisini tercih etmeliyim?
Bacalı kombilerde fan yoktur. Atık gaz, sıcaklığından dolayı genleşerek yükselir, tabii bir çekim ve baca vasıtasıyla dış ortama atılır. Bu nedenle bacalı kombi cihazları standartlara uygun yapılmış bir bina bacasına bağlanmalıdır.
Hermetik kombi ise fanlıdır. Atık gaz fan ile iç borudan dış ortama cebri olarak atılırken, dış borudan da yanma havasını yanma odasına çeker. Bu nedenle, hermetik kombi cihazlarının bina bacasına ihtiyacı yoktur, evin dış ortama açılabilen herhangi bir mekanına monte edilebilirler.
Binada standartlara uygun müstakil baca mevcut ise bacalı, baca standartlarına uygun olmayan bir baca var veya hiç baca yoksa hermetik kombi tercih edilmelidir
Bireysel Isınma ( Her Dairenin Bağımsız Isınması )
Bireysel ısınma, kombiler, kat kaloriferleri ile soba ve şömineler olmak üzere üç kısımdır. Kombi ısıtma cihazları şofbenlerde olduğu gibi borulardan gelen suyun ısıtılması ilkesi üzerinde çalışırlar.
Kombi cihazları ısıtma ve sıcak su sağlama amacına yönelik kullanılabilir. Sıcak su kullanımının öncelikli olduğu kombilerde sıcak su musluğunun açılmasıyla ani su ısıtıcısı tarafından anında sıcak su temin edilir. Kombi cihazları genelde iki farklı ısı kapasitelidir.
En çok kullanılan cihazlar 7500?20.000 kcal/h arasındadır. Diğerleri ise 10.000?30.000 kcal/h arasında ayarlanabilen cihazlardır. Kombilerde izolasyonu iyi yapılmış bir yerleşim yerinde 300?350 m2?lik bir alanı ısıtmak mümkündür.
Kombilerde baca tepmesine ve çekmesine, aşırı ısınmalara, alev sönmesine, donmaya ve gaz kaçağına karşı her türlü önlem alınmıştır. Az yer kaplayan ve montajı kolay olan kombiler sessiz çalışırlar. Kombiler yanma havasının temini yönünden bacalı, baca fanlı ve hermetik olmak üzere üçe ayrılırlar.
Bacalı Kombiler
Bacalı kombilerde yanma odası cihazın bulunduğu ortama açıktır ve yanma sırasında cihaz ortamın havasını kullanır. Bacalı kombiler banyoya, yatak odalarına, apartman boşluğu gibi ortamlara ve hacmi en az 8 m3?ten az olan yerlere konulmaz. Bacalı kombilerde yanma sonucu oluşan atık gazlar baca aracılığıyla dışarı atılır. Hava girişinin şartnamelere uygun olmadığı yerlerde bu tip cihazların kullanılması can güvenliği açısından tehlikeli olduğundan, İzgaz tarafından gaz açma onayı verilmemektedir. Kullanımı tehlikelidir.
Baca Fanlı Kombiler
Bacanın yetersiz olduğu durumlarda bu tip cihazlar kullanılabilir. Yanmış gazlar bir baca fanı ve baca gazı borusu ile pencere veya atmosfere açık duvardan dışarı atılır. Bacalı kombilerin montaj mahalleri ile ilgili kısıtlamalar bu cihazlar içinde aynen geçerlidir.
Hermetik Kombiler
Hermetik kombilerde bacaya gerek yoktur. Ortamın havasını kullanmadığı için kısıtlama getirmeden kullanılırlar. Yanma için gerekli havayı bir fan vasıtasıyla ve özel iç içe geçen iki borudan oluşan hava akım borusu sayesinde dışarıdan alırlar. hermetik kombiler mutlaka dış duvara veya dış duvara yakın bir yere monte edilmeli ve hava akım borusu atmosfere açık olmalıdır. Apartman aydınlıklarına bağlanamaz.